Min yoga

Jag är en stor Yogaälskare!
Under lång tid har jag tänkt att jag skulle starta en blogg där mina yogatankar ska samlas och där jag kan dela med mig dem till andra.

Första gången jag kom i kontakt med yoga var 2002.
Det var en 10 veckors kurs i hathayoga som Studie förbundet vuxenskolan anordnade. Lärarinnan var en mycket fashinerande yogainstruktör från Indien. Hon ansåg att den rätta yogan var B. K . S Iyengars yoga.
Och Light on yoga hans bok, var yogans bibel( min första yogabok).
Hennes instruktioner var väldigt bestämda och vad jag kan jämföra med idag väldigt annorlunda.
Men hon fashinerade mig oerhört. För mig är hon väldigt speciell då hon var den som öppnade vägen för mitt fortsatta sökande och utövande. 
När hon instruerade Savasana, var beskrivningen ” to lay down on the floor and feel the body like liquid that is melting.  Like butter whos is spreading out from the body , from shoulders to the floor. Never forget this feeling of laying down at the floor. ”
Något jag är oerhört glad för är att vi efter första dagen fick läxa! Alla fick gå och skaffa sig en anteckningsbok där man skulle skriva ner vad man gjort Och rita teckningar av de olika positionerna, hur man såg på sig själv.  Nästa gång skulle boken med och lämnas in till läraren som läste och skrev noteringar.  Tänk att ha anteckningar och teckningar från sina första yogaupplevelser.
Jag gick många terminer för henne!

Parallellt provade jag på andra yogaformer som yin yoga, poweryoga, dynamisk yoga.
Min önskan var att hitta till yogan i vardagen, att få in den i mitt liv. På ett tidigt stadie började tankarna på att jag vill bli yogalärare, vilket jag hoppas att bli en dag.
Jag hittade en lärare i Kristianstad, Irene som hade underbara hathayogapass och har. Jag yogade för henne under ett par terminer. Irene har utbildat sig för Godfrey Deveraux, av Irene har jag lärt mig mycket framförallt kroppskännedom och hur jag ska jobba i olika positioner för att inte gå över i överrörligheten.

Det jag hela tiden har sökt är det ”rätta” det genuina, det indiska. 
Jag gick på min första Ashtanga lektion 2006, då jag hittat en kurs på medborgarskolan i just Ashtangayoga. Även detta var en annorlunda upplevelse, en ung kille som inledde första klassen med att berätta att han inte lär ut ujjai andningen eftersom hans chigong lärare sagt att den är farlig för kroppen.
Jag som just trodde att jag hittat rätt. Hur det än var så genomförde jag kursen ( på en grön heltäckningsmatta i en gammal skollokal i ett studentboende där det luktade stekt lök och curry varje gång)
Till lärarens fördel var att han själv var fruktansvärt smidig , han yogade helt enkelt oerhört snyggt. Han var extremt pedant och korrigerade tills man stod absolut perfekt.
Jag lärde mig endast de stående positionerna, vi hann aldrig längre. 

Våren 2007  anmälde jag mig på en sommarvecka för Maria Boox och Thomasine Hindmarsch nere på Karlaby. Thomasine kontaktade mig och tyckte att jag skulle komma till Kent på Mudita och gå för honom ett par gånger innan sommarveckan så jag skulle ha en grund. Jag var fast!
 På den vägen har det varit och går vidare. Jag kör till Österlen så ofta jag kan, vintertid är det endast en gång i veckan men på somrarna kan det bli upp till tre gånger. Dessemellan yogar jag så mycket jag kan på egen hand och för Irene ibland.
Ashtangayoga är mitt jag, det är det jag mår bra av och jag älskar Ashtanga Yoga bessingslöst.
Jag tackar min familj som låter mig göra den här resan och stöttar mig i mitt sökande och i min utveckling.

Om Shanti

Annonser

2 reaktioner till “Min yoga

 1. Under en sökning till de institutioner som undervisa Hinduism alt. sanskrit har jag råkat
  träffa Er egen sajt.
  Eftersom Goswami Yoga-institutet som var Europas första Yoga-skola idag är mindre verksam har jag velat ta reda på vilka institutioner, högskolor eller universitet som undervisar Hinduism eller sanskrit för att göra ovannämnda website tillgänglig för envar.
  Vore givetvis tacksam för tips på denna punkt !

  Ovanstående website har tillägnats en av vår tids största Yoga-mästare och för seriösa Yoga-utövare har jag nyligen infort en tämligen omfattande ordlista över yogisk terminologi.

  Med vänliga Yoga-hälsningar,

  Basile

 2. Hej Basile
  Det finns en religionsforskare som heter Martin Gansten som har studerat Sanskrit i väldigt många år. Han har bla översatt Bhagavadgita och Upanishaderna till Svenska. Läs mer här:
  http://martingansten.se
  Annars har jag dålig koll på vilka instutioner som undervisar sanskrit. Jag brukar använda mig av den här sidan, http://spokensanskrit.de/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close